Hoe kan je de files op het elektriciteitsnet door zon- en windparken oplossen?

PERSBERICHT – 6 januari 2021 te Groningen

Elektriciteitsnet zon- enn windparken

File op het elektriciteitsnet door zon- en windparken kan simpel worden opgelost en geeft direct ruimte aan extra duurzaamheidsprojecten.

Net overbelasting opgelost

Getriggerd door het afwijzen van een duurzaamheidsproject in Friesland, heeft Edzer Roukema recent ontdekt, hoe de overbelasting van het Nederlandse stroomnetwerk kan worden opgegeven en er ruimte ontstaat voor een verdriedubbeling van het aantal duurzaamheidsprojecten. Oplossing: bestaande duurzaamheidsprojecten een kleine stap terug laten zetten, door het activeren van een soort “snelheidsbegrenzer” op de stroomproductie tijdens stroomspitsuur. De uitkomst van Roukema’s ontdekking kan in 2021 het verschil maken en zorgen voor toekenning van duurzame energie initiatieven die nu op de lange baan geschoven worden. Roukema roept de Nederlandse energiemarkt op om aan de slag te gaan en bij hun duurzame projecten de snelheidsbegrenzer te activeren.

De oplossing

De huidige technische capaciteit van het elektriciteitsnet loopt op twee manieren tegen grenzen aan. Op lokaal niveau door het toenemende elektriciteitsvraag van elektrische auto’s en warmtepompen, en op centraal niveau door een groeiend aantal duurzame energiebronnen (zoals zonnepanelen en windparken) die elektriciteit leveren aan het elektriciteitsnet. Data analyse toont aan, dat het aangesloten duurzame productievermogen op het centrale elektriciteitsnet met maar liefst 66% naar beneden kan. Dit betekent 18% minder stroomproductie van deze parken op het moment dat er geen behoefte is aan stroom (stroomspitsuur). Het resultaat is, dat de overbelasting van het elektricititsnet is verdwenen en er direct ruimte is om het aantal duurzaamheidsprojecten te verdrievoudigen.

Batterij techniek kan de productievermindering terugbrengen van 18% naar 2% door het tijdelijk opslaan van te veel geproduceerde stroom. Het effect van de batterij is te vergelijken met het rijden buiten de spits.

Hoe boosten we de energietransitie van Nederland

  • Bestaande zon- en windparken moeten de piekproductie begrenzen tot 2/3 van het aansluitvermogen;
  • De exploitanten van zon- en wind kunnen hun duurzame hart laten spreken door de begrenzing te activeren en een kleinere aansluiting aan te vragen bij het netwerkbedrijf;
  • Productieverlies beperken door het toepassen van batterijen;
  • Belangenverenigingen inzetten om politiek draagvlak te creëren voor begrenzing.

Waarom “minder” uiteindelijk “meer” is

  • Geen overbelast elektriciteitsnet;
  • 3x meer duurzaamheidsprojecten op het bestaande elektriciteitsnet;
  • Op korte termijn geen verzwaring van het elektriciteitsnet nodig.

Voor meer informatie kunt hier terecht.